Rakouská krajně pravicová skupina nechala uniknout dokumenty uvádějící, že skrytý agent armádního zpravodajství, který znesvětil mešitu v Grazu vepřovou hlavou, to ve skutečnosti udělal, aby tak pronikl do hipster-pravicového Identitariánského mládežnického hnutí. Rakouská krajně pravicová neonacistická skupina Unwiderstehlich čili „Nezdolatelní“ publikovala soubory z kanceláře prokuratury v Kagenfurtu, což byly zprávy rakouského ministerstva obrany.


Většina obsahu těchto dokumentů se točí kolem incidentu z Grazu v květnu 2016, kdy byly nalezeny dvě prasečí hlavy na staveništi nové mešity pro toto město.

O pár měsíců později vyšly najevo zprávy, že jeden z lidí zapojených do tohoto činu byl zpravodajský agent Rakouské armády, který tam byl vyslán, aby infiltroval do pravicových skupin. Armádní personál v Grazu, který pracoval s tímto mužem, tvrdil, že o tomto plánu na znesvěcení oné mešity věděl dopředu, ale nepodnikl žádnou akci, aby to zastavil.

Ministerstvo obrany potvrdilo, že uniklé dokumenty jsou autentické, ale neprozradilo, o kom si myslí, že tuto informaci poslal oné neonacistické skupině. Der Standard spekuloval, že buď obviněný v tomto případě, nebo jeho advokát, který měl přístup k těmto dokumentům, mohli tuto zprávu okopírovat.

Mluvčí rakouského ministerstva obrany Michael Bauer tuto situaci popsal jako „suboptimální“ a kancelář veřejné prokuratury v Klagenfurtu neměla ani ponětí, že ty dokumenty unikly nebo že se dostaly do médií.




Loading...