V Soči se konalo jednání prezidentů Ruska a Turecka Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana, které trvalo více než tři hodiny. Po jeho ukončení ho lídři dvou zemi shrnuli na společné tiskové konferenci. Na jednáních se dotkli klíčových témat dvoustranných vztahů, boje s terorismem a situace na Blízkém východu.


Dvoustranné vztahy

Jedním z klíčových témat diskuze byly otázky dvoustranných vztahů. Podle Putina je Rusko a Turecko tvrdě naladěno na posílení mnohostranné spolupráce.

Zvláštní pozornost byla podle Putina věnována spolupráci v ekonomické oblasti a zrušení omezení a bariér, které brání rozšíření obchodních a investičních výměn.

Účastníci jednání se také dotkli možnosti převodu vzájemných operacích na národní měny.

„Doufám, že konzultace a přijatá rozhodnutí prospějí blahu našich zemí, regionu a celému lidstvu," uzavřel turecký lídr.

Podle Putinových slov investuje Moskva do projektu stavby jaderné elektrárny Akkuyu v Turecku 22 miliard dolarů.

„Celkový objem ruských investic do něho (projektu stavby elektrárny Akkuyu) dosáhne 22 miliard dolarů," řekl Putin.

Rusko a Turecko se rovněž domluvily na komplexním rozhodnutí o zrušení omezujících opatření ve vzájemném obchodu. Zároveň podle Putina omezení bezvízových cest a dodávek rajčat z Turecka zatím zůstává.

Situace v Sýrii

Důležitým tématem jednání byla diskuze o situaci v Sýrii. Je zajímavé, že při komentáři jednání, Erdogan citoval ruské přísloví.

„Je jedno ruské přísloví, které se mi moc líbí: Koho něco bolí, tak o tom i mluví," oznámil a dodal, že ozbrojený konflikt v Sýrii se stal „krvácející ránou" jak pro Rusko, tak i pro Turecko.




Loading...