Podle francouzského fyzika Serge Galama je vítězství populistické proti masové migraci zaměřené kandidátky Marine Le Pen perfektně možné kvůli jevu známému jako diferencovaná abstinence. Profesor Galam, který pracuje jako výzkumný ředitel francouzského Národního centra pro vědecký výzkum (CNRS), říká, že věda dokazuje možnost vítězství Le Pen, hlásí SFR.


„Je to diferencovaná abstinence,“ která je k tomu podle Galama klíčem, když tento termín definuje jako: „Rozdíl mezi záměrem voličů vyhlášeným v průzkumech a skutečným hlasováním.“

Galam říká, že je neuvěřitelně nepravděpodobné, že by někdo z těch, kdo v prvním kole hlasoval pro Le Pen ve francouzských volbách, příští neděli hlasoval pro Macrona, což jí zaručuje značnou základnu. Rovněž řekl, že pokud je někdo proti Le Pen, tak to není tak, že by u něj byla záruka, že by podpořil jejího soka Emmanuela Macrona, který je nepopulární stejně na krajní levici jako u konzervativních voličů.

„I s méně než 50 procenty těch, kdo by měli v úmyslu volit Marine Le Pen, to stejně může skončit, že více než 50 procent jí hlas dá,“ řekl Galam.

Za Serge Galamem se poslední dva roky táhne historie přesných předpovědí. V červnu 2016 správně předpověděl, že v hlasování o Brexitu zvítězí kampaň za Odchod. V listopadu předpověděl prezidentské vítězství Donalda Trumpa v USA a nedávno předpověděl, že populární francouzský politika Alain Juppé v republikánských primárkách prohraje.

Počátkem tohoto týdne se pan Macron hned po prvním kole voleb těšil dvou procentními vedení před Le Pen.




Loading...