USA hodlají uskutečnit v nejbližší době plánovanou rotaci části svého vojenského kontingentu v Afghánistánu, zvýšení počtu vojáků se konat nebude, sdělili agentuře RIA Novosti v Pentagonu. Server The Daily Beast informoval, že USA vypraví do Afghánistánu „dodatečně 1,5 tisíce vojáků" z 82. letecko-výsadkové divize, kterým se přezdívá Celoamerická divize anebo „ďáblové v pytlovitých kalhotách."


  „Není to dodatečně, je to plánovaná rotace," řekl mluvčí Pentagonu a poznamenal, že tímto způsobem nedojde k zvýšení početního stavu.

Tisková služba 82. divize upřesnila, že výsadkáři mají v létě vystřídat v Afghánistánu jiné jednotky pozemních vojsk USA.

„Vojáci mají být vysláni na devítiměsíční dobu. Je to operace podle plánu a vůbec není spojena s útoky bojovníků," řekl podplukovník Joe Buccino.

Ve čtvrtek byla zveřejněna zpráva, že dva američtí vojáci zahynuli v Afghánistánu při operaci proti teroristické frontě Islámský stát (IS, zakázaná v RF).

Vojáci 82. letecko-výsadkové divize se již zúčastnili bojových aktivit v Afghánistánu. Některé výsadkové jednotky se nacházejí v Iráku, kde pomáhají místním silám v boji s IS, píše Sputnik.

Zdroj:  thedailybeast.com

Loading…