PAŘÍŽ (Reuters) – Francouzská krajně pravicová Národní fronta ve středu vystupňovala rétoriku proti Evropské unii, pár dnů poté, kdy přitvrdila ve svém postoji proti imigraci ve zřejmé snaze mobilizovat skalní přívržence před nedělními prezidentskými volbami. Průzkumy měsíce předpovídaly, že šéfka Národní fronty (FN) Marine Le Pen přiláká dost hlasů, aby vyhrála dvoukolové hlasování 7. května, ale náskok před ostatními kandidáty se zmenšil a rétorika této strany se přiostřila.


„Už brzy vám budou tím oligarchickým hadrem vycpávat i kredenc,“ prohlásil o vlajce EU v příspěvku na Twitter druhý v šéfování po Le Pen Florian Philippot.

Tím reagoval na zástupce Evropské komise ve Francii, který na Twitteru vystavil: „Jsem hrdý na naši vlajku, symbol jednoty, solidarity a harmonie mezi lidem Evropy. Tak ji neskrývejme.“

Tento výkonný orgán EU tím mluvil o úterním požadavku Le Pen, aby francouzská televize tu modrou vlajku EU se žlutými hvězdami odstranila z pozadí, kde s ní bude interview, a ponechala tam jen francouzskou modro-bílo-rudou vlajku.

„Chci být prezidentem Francouzské republiky. Nechci být prezidentem Evropské komise. EU považuji za pachatele mnoha škod na naší zemi,“ řekla Le Pen TF1, když ji žádali, aby vysvětlila svůj požadavek ohledně vlajky EU, která se v pozadí při takovýchto příležitostech obvykle umisťuje.

Le Pen v pondělí slibovala, že bude-li zvolena, suspenduje veškerou imigraci s okamžitým účinkem, což je návrh, který se neobjevil v jejím manifestu, dotýká se ale tématu, které je pro její skalní příznivce důležité. Jde to dále než její předchozí plány migraci omezit.

Tepat do EU je u řadových příznivců FN populární, i když průzkumy ukazují, že zdravá většina Francouzů na členství v EU lpí.

Zdroj: yahoo.com