Strategické velení Ozbrojených sil USA si myslí, že američtí vojáci musí být připraveni k boji ve vesmíru, uvádí Space.com. Jak oznámil zástupce velitele úřadu viceadmirál Charles Richard, USA musí otevřeně předvést, že jsou schopny bojovat ve vesmíru. Podle něj má podobná strategie zabránit rozšíření konfliktů do prostoru okolo země. „Věřím, že nejlepší způsob, jak zabránit válce, je se na ní připravit a ukázat, že jsme připraveni válčit do vítězství všude, včetně vesmíru," cituje portál slova admirála.


Podle Richarda je převaha USA ve vojenském a vesmírném průmyslu v ohrožení ze strany Ruska a Číny, které úspěšně vyvíjejí proti satelitní zbraně. „I když nejsme ve válce ve vesmíru, nemůžeme říct, že náš vesmír by bylo možné nazvat mírovým," zdůraznil.

Richard také oznámil, že soupeření světových velmocí je na pořadu dne nejvýrazněji za 15-20 let, což zasahuje i do vesmíru. Podle něj USA musí bránit také „špatnému chování" ve vesmíru, jako je např. testování čínských proti satelitových zbraní v roce 2007, v jehož důsledku se na oběžné dráze objevilo více jak 3 400 objektů vesmírného odpadu.

USA opakovaně prohlašovalo, že vesmírné programy Ruska a Číny mohou představovat hrozbu satelitní skupině země. Americké vesmírné přístroje se využívají pro rozvědku, zajištění spojení v těžce dostupných regionech, navigaci lodí, bezpilotních létajících aparátů, a také pro řízení raket a leteckých bomb. Ruská strana vystupovala s iniciativou demilitarizace vesmírného prostoru, tento projekt rezoluce byl předložen na projednání Valnému shromáždění OSN, USA ho však zablokovaly.

Zdroj: space.com, snews.com

Loading…