LONDÝN (AP) – Útočník z Westminster Bridge Khalid Masood poslal přes WhatsApp zprávu, ke které se nelze dostat, protože je touto populární komunikační službou zašifrovaná, řekla v neděli tato nejvyšší bezpečnostní činitelka.  Zprávy britského tisku naznačují, že Massood použil této komunikační služby vlastněné Facebookem jen pár minut před zahájením toho řádění ve středu, po kterém zůstali tři chodci a jeden policista mrtví a tucty dalších zraněných včetně některých katastrofálně zmrzačených.


Ministryně vnitra Amber Rudd využila vystoupení na BBC a na Sky News, aby naléhala na WhatsApp a na další šifrované služby, aby své platformy zpřístupnily zpravodajským službám, které by rády provozovaly zákonné odposlouchávání. 

„Je třeba zajistit, aby organizace jako WhatsApp – a takových je spousty dalších – neposkytovaly teroristům bezpečná útočiště pro vzájemnou komunikaci,“ řekla. 

Rudd neuvedla žádné podrobnosti k využití WhatsApp Masoodem, jen řekla, „ten terorista poslal zprávu WhatsAppem a k té se nelze dostat.“ 

Ale její výzva ke zřízení systému „zadních vrátek“, které úřadům umožní se k těmto informacím dostávat, nejspíš narazí na odpor technického průmyslu, který se už předtím po větších útocích potýkal požadavky úřadů na zajištění přístupu k datům. 

Ve Spojených státech bojuje Apple s požadavky FBI, aby jim poskytl přístupové kódy k odemknutí iPhonu použitého jedním z pachatelů extremistického útoku v San Bernardino v Kalifornii v roce 2015. 

FBI zpočátku tvrdila, že tato data bude moci dostat jedině s pomocí Applu, ale nakonec našla jiný způsob, jak se do zamčeného telefonu prolomit. 

Masood najel na Westminsterském mostě najatým SUV do chodců, než prorazil vrata Parlamentu, na jehož území vtrhl, přičemž ubodal jednoho policistu, než byl zastřelen. Podrobná policejní rekonstrukce zjistila, že celý útok trval 82 sekund. 

Policie se pokouší zjistit jeho motiv a identifikovat případné komplice, což ze zprávy na WhatsApp činí potenciální klíč ke stavu jeho mysli a k jeho kontaktům na sociálních médiích. 

Rudd tvrdila, že útokům, jako byl ten Masoodův, půjde snadněji předcházet, když úřady budou moci pronikat do zašifrovaných služeb poté, co do pár dnů dostanou příkaz podobný, jakého se používá k odposlouchávání telefonních hovorů, což jim umožní otvírat dopisy a čist si jejich obsah. 

Jestli se tento systém nezmění, budou teroristé moci vzájemně komunikovat beze strachu z odposlechu i v případech, kdy byl vydán soudní příkaz. Rudd rovněž na technologické společnosti naléhala, aby lépe odváděly práci při prevenci publikací materiálů, které podporují extremismus. Plánuje se s těmito firmami ve čtvrtek sejít ohledně zřízení průmyslové rady, která přijme kroky k tomu, aby web už nebylo pro extremisty tak užitečný. 




Loading...