Jako cosi, co by mohlo být příštím divem světa, archeologové nedávno odkryli chrám, který pradávní lidé vytesali ze skalnaté hory. Leží v Eloře, v Maharashtra v Indii a znám je jako Chrám Kailasa. Někteří mu říkají Kailash. Chrám Kailasa je zasvěcen hinduistické víře a postavit ho v dávné Indii nařídil král Krishna I. z dynastie Rashtrakuta. 


Archeologové jsou z Chrámu Kailasa zmateni 

Tvoří část komplexu 34 jeskynních chrámů, které jsou podobné konstrukce. 

Co vědce ohromuje a plete jim to hlavu, je konstrukce tohoto chrámu. Na rozdíl od mnoha chrámů, které byly postaveny od základů, byl chrám Kailasa vytesán přímo ze skalnaté hory. Aby to bylo ještě úžasnější, tak odsud bylo vytěženo a odvezeno 400 000 tun kamene. To bylo v časech stavby tohoto chrámu. 

Chrám pochází z asi 8. století před naším letopočtem a je zvláštní, že technologie té doby by mohla zvládnout takovýto monumentální úkol. Člověk se diví rozsahu této stavba a dalo by se odhadnout, že chrám byl dokončen po mnoha desetiletích nebo staletích. Avšak postavení chrámu až k dokončení netrvalo podle odhadu archeologů ani 18 let. 

Odhadli, že každý den bylo při konstrukci chrámu odstraněno 60 tun skal. Dělníci na chrámu pracovali 12 hodin denně a odstraňovali odsud nejméně 5 tun skály za hodinu. Vědci se dosud plně nedopídili k tomu, jakou stavební metodu použili ve spojitosti s nástroji, které byly v té době k dispozici a jsou zmateni rozsahem této operace. 

Chrám Kailasa je součástí komplexu 34 klášterů a chrámů, který se rozprostírá na ploše přes 2 kilometry. 

Jelikož jsou vytesány ze svahu hory, tak se jim kolektivně říká jeskyně Elora, když jsou vytesány z čedičového svahu. 

Chrám je vysoký 98 stop (30 m), je 109 stop (33 m) široký a má hloubku 164 stop (50 m). Vstup do chrámu směřuje k západu. Na vstupu je pozoruhodná míra přesnosti jeho natočení, když je to podle kompasu 270-275 stupňů. 




Loading...