Vyjádření německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela o jednání o TTIP vzbudilo zájem evropských médií. Podle něj vše nasvědčuje tomu, že vyjednávání mezi USA a EU zkrachovala a také díky protestům milionů lidí po celém světě se podařilo oddálit hrozbu přijetí této jednostranně nevýhodné dohody. Také státní tajemník pro zahraniční obchod na francouzském ministerstvu zahraničí  Matthias Fekl prohlásil, že Paříž Evropskou komisi požádá o zastavení jednání o TTIP. Podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda rozhovory váznou a šance na dosažení dohody ještě v tomto roce je malá.


Ve skutečnosti však o zastavení jednání v USA hovořil senátor Mitch McConnell už o několik dní dříve (25. 8.). Senátor prohlásil, že dohoda sice ještě letos uzavřena nebude, ale po některých úpravách má být přijata později.

Piráti mají výhrady proti TTIP už od samého počátku. Praktiky vyjednávání nám silně připomínají jednání o smlouvě ACTA, jejímuž podpisu se díky aktivnímu odporu milionů lidí podařilo zabránit. V roce 2012 jsme proti ní veřejně vystupovali a stali jsme se hlavním organizátorem protestů v ČR. Prohlášení o pozastavení vyjednávání TTIP je pro nás sice příznivé, ale máme silné obavy, že jednání budou znovu pokračovat. Korporace, jejichž zájmy smlouva prosazuje, si určitě najdou způsob, jak nám své business modely vnutit. Kdybychom skutečně chtěli volněji obchodovat, stačí prostě vzájemně zrušit cla. Nejsou k tomu potřeba smlouvy o stovkách stránek a roky vyjednávání. 

"Nemáme vůbec nic proti liberalizaci mezinárodního obchodu a zrušení cel bychom jistě podpořili. Odmítáme však tajná vyjednávání o posilování práv korporací na úkor občanů a demokratické moci." Vysvětluje postoj Pirátů jejich místopředseda Ivo Vašíček.

I když k podpisu smlouvy TTIP nedojde, mohou být "dohody" prosazeny jinak. Nedávno Evropským parlamentem hladce prošla smlouva CETA, která mimo jiné obsahuje téměř vše, co bylo v zamítnuté smlouvě ACTA. Dohoda by měla být podepsána na summitu EU s Kanadou. Smlouva CETA nesmí vejít v platnost. Odpůrci CETA v Německu plánují kromě ústavní stížnosti také velkou demonstraci proti dokumentu. Protesty se uskuteční 17. září nejen v Berlíně, ale i v dalších šesti německých městech. Očekává se účast stovek tisíc lidí.

Vláda kancléřky Angely Merkelové ale i přes protesty dohodu o volném obchodu s Kanadou podporuje. Smlouva CETA podobně jako TTIP obsahuje "dohadovací doložku", pomocí které lze do smlouvy bez dalších ratifikací přidávat další pasáže, dost možná i všechna ujednání, která se chystaĺa v rámci TTIP.

"ACTA, TTIP, CETA – tyto a jiné smlouvy jsou primárně tlačeny korporacemi a vládami, které s nimi úzce spolupracují. Pro koho jsou tyto smlouvy výhodné? Právě pro veliké firmy a lobby. Komu by uškodily? Převážně nám, obyčejným občanům, skrze možné nucené změny legislativy chránící spotřebitele. Uškodit můžou lidem i zprostředkovaně v mimosoudních arbitrážích, ve kterých by ČR  prohrávala, pokud  by nevyhověla tlakům na změnu legislativy, která by korporacím nezajišťovala vhodné podmínky pro jejich byznys. V podstatě by to znamenalo nucenou změnu standardů například v oblasti potravin a zemědělských plodin, ale i zákonů, například vynucení amerického modelu  copyrightu. Věci, které se v Evropě stále ještě alespoň částečně řeší racionálně, by se podrobily americkému modelu korporátního pojetí práva. Zapomeňte na možnosti kopií písniček pro vlastní potřebu, zapomeňte na anonymitu internetových úložišť. Nemá smysl kvůli kouřovým signálům z médií ani výrokům exponovaných politiků polevovat. CETA již obsahuje pasáže, které se nám jednou podařilo skrze blokaci ACTA smést ze stolu. Co neprochází v TTIP může velmi lehce projít v rámci CETA a my nakonec můžeme stát před daleko lépe předjednanou hotovou věcí, která bude mít dopady stejné jako TTIP, ne-li horší."  nabádá k pozornosti předseda Pirátů Ivan Bartoš.