Policejní a dohledový stát předpovídaný ve věštecké klasice ze 40. let „1984“ od George Orwella, pomalu ale jistě dozrává. Avšak příliš mnoho Američanů jako žába nečinně sedící v hrnci s jen pomalu se ohřívající vodou pořád vypadá, že jim nedochází, že ta pomaličku se k varu blížící přerostlá vláda zabíjí jejich ústavní svobody. Poslední projev tohoto kradmého odnímání občanských práv a svobod výstižně předvedlo poslední senátní svědectví ředitele FBI Jamese Comeye, který projevoval své námitky vůči tomu, aby si civilisté klidně používali šifrování k ochraně osobních dat – tedy informací k nimž vláda nemá žádné automatické právo, aby je získala.


Jak o tom referuje New American, Corney vypovídal, že věří, že vládní špioni a agentury vynucování zákona by měli mít nerušený přístup ke všemu, co mohou Američané ukládat nebo posílat v elektronickém formátu: Na pevných discích počítače, v tzv. i-cloudech, v e-mailech a v textových zprávách – a to kvůli naší bezpečnosti a ochraně. Jako dnes ve vládě mnozí, i Comey věří, že národní bezpečnost je důležitější než ústavní ochrana soukromí nebo zjevně řádný právní proces. Konec konců, copak nejsou těmi jedinými, co mají opravdu co skrývat, kriminálníci?

Ve výpovědi při slyšení před senátní Justiční komisí s názvem „Příchod temna: Šifrování, technologie a rovnováha mezi bezpečnostní veřejnosti a jejím soukromím“ řekl Comey, že Strýček Sam, aby zůstal o krok napřed před teroristy stejně jako před mezinárodními a domácími zločinci, tak by měl mít přístup k dostupným technologiím používaným k rozšifrování chráněných dat. Rovněž věří, že by to měla být vláda, kdo bude konečným arbitrem, co rozhodne, kdy je třeba co rozšifrovat.

Co by z toho mohlo vzejít zlého?

 

Vláda je přeci na všech úrovních odpovědná

TNA během slyšení referovala, že technologičtí experti varovali, že panel, který dává FBI omezený přístup k osobním elektronickým datům Američanů, by je takto mohl otevřít ke kořistění „nekalých hráčů.“ Ale Comey nic z toho nebral.

[quote align="center" color="#999999"]

„Je jasné, že vlády po celém světě, včetně těch našich nejbližších spojenců, uznávají vážná rizika pro bezpečnost veřejnosti, když si zločinci mohou naplánovat a provádět ilegální činy, aniž by museli mít strach ze zjištění,“ řekl komisi.

„Měli bychom se tedy smířit s rozhodnutími o technických řešeních, která vedou k bariérám při získávání důkazů o zločinech?“[/quote]

Takže Comey v podstatě jako už mnozí před ním – zvláště od doby zahájení globální války s terorismem – věří, že Američané by se ve jménu národní bezpečnosti měli vzdát více ze svých osobních a ústavních práv, protože je to jediný způsob, jak je nás možno adekvátně chránit.

Možná, když si uvědomil, že jeho výpověď při senátním slyšení je veřejná, tak si Comey letmo všiml i Ústavy, když uvedl, že vláda by měla respektovat „požadavky a pojistky zákonů“ a zakládajících dokumentů země. Avšak, jak Američané vědí, špionážní agentury během administrativ posledních dvou presidentů byly pověřovány prováděním čím dále více mimosoudního, nekontrolovaného dohledu nad elektronickými daty a komunikací Američanů.

Není to ale všechno na lidech jako Comey a presidenti George W. Bush a Barack Obama. I Kongres nese svůj díl odpovědnosti

 

Je to vedeno způsobem – drž klapačku a podřiď se

Když byly takovéto aktivity Agentury národní bezpečnosti v roce 2013 bývalým kontraktorem NSA Edwardem Snowdenem odhaleny, tak mnozí v médiích a mezi americkým voličstvem rychle obvinili tuto agenturu, jako kdyby ona nějak jednala z jakéhosi zvrhlého instinktu.

Realita je však taková, že tato agentura byla pověřena prováděním této své povinnosti – buď statutárním zákonem (vzpomeňte na USA Patrion Act) nebo presidentskou směrnicí (vzpomeňte na Bushův příkaz po 11.9 k provádění mimosoudního dohledu).

„My nežádáme o rozšíření vládní pravomoci k dohledu, ale spíše žádáme o zajištění, abychom mohli pokračovat se získáváním elektronických informací a důkazů na základě právní autority, kterou nám udělil Kongres, abychom udržovali Ameriku v bezpečí,“ řekl Comey během tohoto senátního slyšení.

Co to všechno znamená? Prostě to znamená, že vláda považuje na všech úrovních své vlastní občany za rukojmí.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com