Když si zrovna teď budete myslet, že svět je dost strašné místo, tak by vám to mohli prominout, vykřikuje Michael Cembalest od JPMorgan. Když v současnosti je 11,7% obyvatelstva světa ve válce (a o dost větší procento je zjevně na pokraji), tak to vypadá jako vhodný čas na souhrn hlavních geopolitických rizikových míst světa. Deutsche Bank varuje, že geopolitické riziko zůstává vysoké.


Jak uvádí Cembalest, ten seznam je dlouhý … a roste:

[quote align="center" color="#999999"]

Sestřelení malajského tryskového dopraváku na východní Ukrajině a eskalace sankcí proti Rusku, izraelská invaze do Gazy, obnovení bojů v Libyi, občanské války v Sýrii, Afghánistánu, Iráku a Somálsku, islamistická povstání v Nigérii a v Mali, probíhající po-volební chaos v Keni, násilné konflikty v Pákistánu, Súdánu a Jemenu, všemožná zkáza ve střední Africe a situace v Severní Koreji, popisuje tuto situaci Zpráva o lidských právech v roce 2014, jako že nemá v současném světě paralelu. Jedině v Kolumbii to vypadá, že tamní mnoho desítek let se táhnoucí konflikt se nakonec blíží ke svému konci.

Pro investory, ač to může vypadat divně, jak ukazuje tabulka výše, takovéto konflikty (zatím) neovlivňují největší světové trhy s kapitálovými podíly. V tom se asi odráží malá stopa válečných zón uvnitř globálních kapitálových trhů a v globální ekonomice (viz tabulka výše), kromě tedy produkce ropy (9,0%).

* * *[/quote]

Ač se trhy mohou chovat k rozhoření těchto rizik ignorantsky, tak ekonomiky jako takové už ne, jak to ukazují i dnešní čísla z nákupu trvanlivého zboží v USA, takže už i ta nejčistší ze všech špinavých košil začíná být pěkně zasviněná.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com