„Výrobci potravin ví velmi dobře, že když na obalu potraviny napíšou, že obsahuje glutamát nebo sůl kyseliny glutamové, tak výrobek těžko prodají. Jenže cílem výrobce potravin a polotovarů je, aby nejen zboží prodali, ale vydělávali na něm. Proto problém vyřešili šalamounsky. Glutamát rozštěpili a označují ho jinými názvy, které vypadají jako by potravina obsahovala jen přírodní látky,“ upozornil MUDr. Zbyněk Mlčoch. Glutamát sodný je bezbarvý krystalický prášek bez vůně a mírné masové chuti. Používá se v potravinářském průmyslu jako přídavná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmu.


V Evropské unii je její přítomnost v potravinářských výrobcích povinně uváděna kódem E 621. V USA je označován zkratkou MSG (z angl. Mono Sodium Glutamate).

Níže najdete jednoduchou infografiku, kde jsme vypsali glutamáty s jejich É-kódy a také s jejich možnými alternativami – můžete to použít jako rychlou pomůcku při luštění malých písmenek etiket.  Podívat se na díl pořadu A dost! můžete  ZDE .

E620 – Kyselina l-glutamová

E621 – L-glutaman sodný

E622 – Glutaman draselný

E623 – Glutaman vápenatý

E624 – Glutaman amonný

E625 – Glutaman hořečnatý

Foto: Lidicky.cz

Potraviny s alternativním názvem glutamátem jsou pod odkazem ZDE .

[quote align="center" color="#999999"]

Reakce na informaci o výskytu glutamátu sodného v bujónech zn. BIOLINIE

Výrobci ho nepřímo na obale výrobku uvádějí pod různými názvy například kvasnicový extrakt, kvasnicový výtažek či bílkovinný hydrolyzát. Webové stránky portálu chemievjidle.cz uvádí na svých stránkách konkrétní fotografie těchto produktů, mezi nimiž zveřejňuje i bujóny BIOLINIE, v jejichž složení je i zmiňovaný kvasnicový extrakt. Prodejce výrobku firma PRO-BIO, s.r.o. podává vysvětlení k této kauze, aby ujistila své zákazníky, že BIOLINIE bujóny s obsahem kvasnicového extraktu jsou zcela v pořádku a v souladu s platnou legislativou pro výrobu biopotravin. "Je nutné zdůraznit, že kvasnicový extrakt je přírodní složka a nejedná se o látku zvýrazňující chuť jako je glutamát sodný a jiné intenzifikátory aroma, které musí být na obale uvedeny pod kódem E (E 620-E 640). Extrakt má sám o sobě velmi silnou chuť, zatímco uměle vyrobené glutamáty chuť daného výrobku pouze zesilují", doplňuje Ing. Eva Kallasová. Kvasnicový extrakt se vyrábí ze stejných kvasnic, jaké se používají při výrobě piva, vína nebo kvásku na pečení chleba. Při výrobě extraktu dochází k enzymatické nebo kyselé hydrolýze bílkovin na látky dodávající extraktu jeho typickou chuť. Kvasnicový extrakt je výrazný, proto se do výrobků přidává jen v nepatrném množstvích. Kvasnicový extrakt je bohatý na aminokyseliny, sacharidy, vitamíny i minerální látky a také přirozeně obsahuje glutamát, stejně jako jiné běžně konzumované potraviny – rajčata, hrášek, houby a některé druhy sýrů. "Pro představu – kvasnicový extrakt má přirozený obsah glutamátu okolo 5 %. Například jedno rajče obsahuje dvakrát více glutamátu než hrnek bujónu připravený pouze z kvasnicový extraktu. Pokud by tedy měl být výtažek z kvasnic považován za látku zvýrazňující chuť, potom by měly být i tyto běžné potraviny s obsahem glutamátu označovány jako dochucovadla", říká Ing. Eva Kallasová. Glutamát se přirozeně vyskytuje i ve slinách a mateřském mléce a to bez ohledu na to, jaké potraviny konzumujeme. Umělé přidávání glutamátu sodného do biopotravin je ze zákona zakázáno. "Mrzí nás, že informace, které se objevují v médiích, jsou neúplné a zavádějící. Polovičaté informace poškozují nejen naši firmu, ale celé ekologické zemědělství a ostatní výrobce biopotravin. Samotným výrobcům pak média nedávají žádný prostor pro vyjádření a vysvětlení, jaká je úplná skutečnost", dodává výkonná ředitelka společnosti PRO-BIO, s.r.o. Jana Lysáková [/quote]