Už 60 obcí, z toho pět statutárních měst, přes 40 firem a více než tisíc domácností již veřejně vyjádřilo svůj závazek k ochraně klimatu. Zapojí se do Hodiny Země – celosvětové kampaně, při které na hodinu zhasnou světla – a tím dají najevo, že jim osud země není lhostejný. Ostatní mají čas do soboty 24. března 2018 – kdy o půl deváté večer  Hodina Země začíná. Kampaň v ČR organizuje Ekologický institut Veronica.


Klimatický závazek si dávají i jednotlivci. Řada z nich tak slibuje například snížit svou spotřebu energie, omezit používání plastů či zahájit cestu k bezodpadové domácnosti. Někteří chtějí jíst méně  masa, snížit spotřebu vody a žít více v souladu s přírodou.

V rámci Hodiny Země se bude konat i řada akcí pro veřejnost, procházky po tmě, pozorování oblohy, hudební večery i posezení při svíčkách.

Všichni zájemci z řad obcí, firem i jednotlivců, kteří si chtějí stanovit svůj závazek k ochraně klimatu, se mohou registrovat na webu Hodiny Země  www.hodinazeme.cz anebo připojit k události na facebooku: www.facebook.com/events/594761954233999/ 

Hodina Země se zapsala do historie jako nejrozsáhlejší dobrovolná akce, která připomíná nutnost snížení příspěvku lidstva ke změnám klimatu. Začala roku 2007 symbolickým zhasnutím opery v Sydney a dnes se připojují miliony lidí na celém světě, aby poukázali na klimatické změny. Zapojuje se přes 170 zemí, ve kterých se zhasíná přes 12 000 památek a během Hodiny Země se na celé planetě uskuteční více než 600 000 doprovodných akcí. V České republice se k akci pravidelně připojuje více než 150 měst a obcí, desítky firem a tisíce jednotlivců.