Obhajoba obviněného z počítačové kriminality Rusa Jevgenije Nikulina hodlá požádat státní zastupitelství, aby zahájilo trestní řízení proti lékařům psychiatrické léčebny v Česku, kteří muže násilně zadržovali, oznámil advokát Martin Sadílek. Česká policie ve spolupráci s FBI Nikulina v Praze zadržela v říjnu loňského roku. V USA ho obviňují z nelegálního získání přístupu k datům ze sociální sítě Linkedln a serverům firem Dropbox a Formspring.


Příkaz k zatčení Nikulina také vydal Koptěvský obvodní soud Moskvy za krádež 3 450 dolarů prostřednictvím elektronického platebního systému Webmoney. České ministerstvo spravedlnosti obdrželo žádosti o vydání Nikulina současně z Moskvy i Washingtonu. Na konci letošního května soud v Česku rozhodl, že Nikulin může být vrácen jak do Ruska, tak i vydán do USA. Obviněný se proti rozhodnutí soudu odvolal, ve věci jeho možného vydání do USA. Nyní se tímto případem bude zabývat Nejvyšší soud České republiky.
Podle Sadílka ho Nikulin pověřil, aby zahájil vyšetřování důvodů jeho zadržení a umístění do psychiatrické léčebny Bohnice, kde ho násilně zadržovali a byl přivázán k posteli.

„Musíme zjistit, jaké léky byly našemu klientovi předepsány a jaká mu byla stanovena diagnóza. Prověříme, jestli lékaři postupovali v souladu s lékařskou etikou. Pokud tomu tak není, jsme připraveni se obrátit na státní zastupitelství se žádostí o zahájení vyšetřování ze spáchání trestného činu ze strany lékařů," řekl Sadílek v rozhovoru pro noviny Izvestia.


Zdůraznil, že v nejbližší době bude také podána výzva Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) se žádostí o vyšetření protiprávního jednání policie při zadržení Nikulina.

Uvádí se, že Nikulin advokátům řekl, že během zadržení ho policisté zbili a poté umístili do psychiatrické léčebny. Advokát Vladimir Makejev, který také zastupuje zájmy obviněného Rusa, oznámil novinám, že jeho klient nikdy netrpěl duševními chorobami a je absolutně příčetný.

„Tři hodiny po jeho zadržení ho umístili do psychiatrické léčebny a řemeny ho za ruce a nohy přivázali k posteli. Takto ho drželi čtyři dny, aniž by ho odvázali. Píchali mu nějaké injekce a prakticky mu nedávali jídlo," řekl novinám Makejev.

Zdroj: snews.com