Kauza okolo burkin v České republice se možná zdá být nicotná a úsměvná, stojí za ní však problémy, s nimiž se naše země může střetnout. „Za takových 10 let budou nejspíše burkiny a muslimské zvyky prostě realitou ČR a nevypadá to, že by doopravdy tomu chtěl někdo z čelních českých politiků a státních úředníku zabránit," říká v rozhovoru pro Sputnik známý expert na islám Lukáš Lhoťan.


  Sputnik: Pražský aquapark povolil návštěvnicím plavat v tak zvaných burkinách. To vyvolalo kontroverze dokonce na vládní úrovni. Ministryně pro místní rozvoj za ANO Karla Šlechtová právo na burkiny hájí, její kolegyně, Michaela Marksová z ČSSD, která vede ministerstvo práce a sociálních věcí, je k této módě skeptická. Co si o celé kauze myslíte vy?

Lhoťan: Podle mne se děje logická věc. Přibývá u nás muslimů, takže i přibývá setkání s jejich zvyky a způsobem života. Čechům se to sice nelíbí, ale pokud se něco nezmění v politice české vlády a státní správy, tak muslimů u nás bude přibývat a budou stále více prosazovat své zvyky a pojetí společnosti.

Lidem se to nemusí líbit, ale když do roku 2100 má vymřít zhruba 4,5 milionu Čechů (podle Tomáše Fialy z Vysoké školy ekonomické v Praze) tak kdo je nahradí? No samozřejmě, že muslimové a Afričané. Za takových 10 let budou nejspíše burkiny a muslimské zvyky prostě realitou ČR a nevypadá to, že by doopravdy tomu chtěl někdo z čelních českých politiků a státních úředníku zabránit.

Jak si vysvětlujete náhle tolerantní postoj k burkinám?

Je to součást multikulturní politiky Evropské unie, české politické reprezentace a prostý logicky tah podnikatelů. Těm je jedno, že k ním do hotelu či aquaparku jedou muslimové s odlišnými zvyky, hlavně když platí. Jak se u nás říká — peníze nemají náboženství.

Nejsou burkiny záměrnou kulturní provokací? Muslimky by mělo spíš znepokojovat, že se budou koupat společně s muži…

Je to celé blbost. Podle mne je to snaha dosáhnout toho, aby se "vlk (tedy Alláh) nažral a koza zůstala celá". Protože když se žena v burkinách smočí ve vodě, tak ji stejně mokré oblečení obtáhne tělo a jsou ji výrazně vidět prsa a podobně. Přitom podstatou nařízení ortodoxního islámu není jen to, že má být tělo ženy zahalené, ale nemá ani oblečení být upnuté nebo zvýrazňovat ženské tvary.




Loading...