Ministra školství Chládka premiér Sobotka odvolal v květnu 2015 po v MF DNES uveřejněném článku popisujícím jeho nevhodném chování k zaměstnancům úřadu. Hádejte, kdo jej napsal? Marek Přibil, který se na skandální aktuální nahrávce domlouvá s Babišem o článcích kompromitující ČSSD. Marcelovi Chládkovi tehdy nepomohlo ani to, že on rázně odmítl spekulace, které stojí za jeho koncem v čele úřadu. Zveřejnění informací o jeho nevhodném chování k zaměstnancům v MF DNES označil za bezprecedentní atak.


"Tlaku Andreje Babiše nepodlehnu,“ uvedl tehdy s tím, že tvrzení MF DNES je jen zástupný problém.

Jako faktický důvod svého odvolání Chládek viděl ve sporu s ministrem financí a šéfem ANO Babišem, který se týkal navýšení rozpočtu pro resort.

"Jestli si někdo myslí, že se školství a sport dá dělat bez peněz, já si to nemyslím," prohlásil a otevřeně vyzval k tomu, aby se resort nepřepustil právě hnutí ANO.

Připomínáme, že ještě než se stal Marcel Chládek ministrem, působil jako středoškolský učitel, pracoval i na ministerstvu vnitra a v institucích zaměřených na vzdělávání dospělých. Jako člen ČSSD získal zkušenosti v lokální i v celostátní politice. V roce 2006 se stal zastupitelem v rodném Rakovníku. O dva roky poté už byl v Senátu a v zastupitelstvu Středočeského kraje, kde byl náměstkem pro školství.

"Důvod, o kterém se mluví, považuji za zástupný. Dlouhodobě nemám nejlepší vztahy s některými členy ANO. Není možné takto řešit situaci, kdy chceme navyšovat rozpočet. Je nutné, aby můj nástupce dotáhl do konce tento souboj,“ dodal tehdy zúdajně podivného chování ke svým podřízeným nařčený Marcel Chládek.

"Zásadně to odmítám, je to lež, žádný tlak nevyvíjím,“ reagoval tehdy na Chládkova slova Andrej Babiš a dodal, že o Chládkově nevhodném chování se v kuloárech hovoří již dlouho. Celou kauzu označil za záležitost ČSSD, která nemá podle něj s rozpočtem nic společného.

"Je to lež MF DNES a redaktora Přibila,“ řekl Chládek o tvrzeních bývalých zaměstnanců úřadu, kteří si deníku stěžovali na ministrovo chování. "Pokud někdo řekne, že odešlo devět lidí z devíti stovek, nepovažuji to za nic dramatického. Není pravdou, že zaměstnanci, které uvedl, odcházeli kvůli ministru Chládkovi,“ dodal tehdy na dotaz České televize, co je pravdy na informacích MF DNES.

"Nutno dodat, že článek, který vyšel na titulní stránce MF DNES 28.května 2015 a ve kterém jeho autor Marek Přibil dokumentoval nevhodné chování Marcela Chládka k pracovníkům ministerstva snad už chybělo jen to, že si Chládek neočistí obuv na rohožce před ministerstvem. Úžasné bylo například svědectví jedné ženy, která si posteskla, že ji nezdvořák Chládek seřval za to, že na chodbě kouřila cigaretu. Přibilův článek by měl být v čítance studentů žurnalistiky uvedený jako nevydařený text napsaný patrně na objednávku tak, aby někoho zklikvidoval. Omlouvám se za ten výraz, ale jiný není tak výstižný jako, že likvidačný text na Marcela Chládka byla sračka," vzpomenul si na sledovanou kauzu autor tohoto článku, který právě čtete.




Loading...